Фізична підготовленість гандболісток 15 – 17 років упродовж річного макроциклу підготовки - Павлишин, Андрій Васильович; Куцериб, Тетяна Миколаївна; Надич, Віталій Іванович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою дослідження було оцінити ефективність авторської програми тренувань на розвиток фізичної підготовленості гандболісток у порівнянні зі стандартною програмою ДЮСШ упродовж 10-місячного тренувального циклу. Методи: Аналіз літературних джерел, педагогічне тестування та методи математичної статистики. У дослідженні брали участь 30 спортсменок, які були рівномірно розподілені на контрольну (КГ, n=15) та експериментальну (ЕГ, n=15) групи, які на початку експерименту не мали статистично значущих відмінностей у досліджуваних тестах (p>0,05), що забезпечувало їхню однорідність для подальшого порівняння. Методика дослідження включала серію стандартних тестів, що оцінювали швидкість бігу (біг на 30 м, човниковий біг), швидкісно-силові якості (метання тенісного та гандбольного м’яча, стрибок у довжину, потрійний стрибок), координаційні здібності (бокові переміщення, переміщення воротарів) та силові можливості кисті (динамометрія). Результати: Результати дослідження показали, що у КГ достовірно покращилися лише швидкісні та швидкісно-силові показники (p<0,05), такі як біг на 30 м (+4,24%), човниковий біг (+4,11%), метання тенісного м’яча (+7,51%), стрибок у довжину (+3,80%) та кидок гандбольного м’яча (+9,48%), решта тестів не продемонстрували статистично значущого прогресу. У ЕГ спостерігалося значне та статистично достовірне покращення більшості тестів (9 з 11 показників) (p<0,05). Приріст показників у швидкісно-силових тестах, а також у координаційних і спеціальних навичках, був більш вираженим, ніж у КГ, що свідчить про комплексний ефект авторської програми на розвиток інтегрованих фізичних здібностей. Виняток становила динамометрія кисті, де приріст не досяг статистичної значущості (p>0,05). Отримані дані підтверджують, що застосування авторської методики є більш ефективним для комплексного розвитку фізичної підготовленості гандболісток на етапі спеціалізованої базової підготовки. Наукова новизна дослідження полягає у вперше запропонованій методиці, яка інтегрує спеціально-спрямовані вправи, враховує індивідуальні особливості гандболісток різних амплуа на етапі спеціалізованої базової підготовки, забезпечуючи системний розвиток важливих показників фізичної підготовленості. Практичне значення методики полягає у її можливості бути впровадженою у роботу тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та клубних команд, дозволяючи підвищити ефективність тренувального процесу та оптимізувати тренувальний процес спортсменів.