Реалізація права на інформацію в умовах воєнного стану: адміністративно-правові засади - Ковбас, Ігор Васильович; Максимюк, Олександр Дмитрович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексне дослідження адміністративно-правових засад реалізації права на інформацію в умовах воєнного стану в Україні з урахуванням необхідності забезпечення балансу між інтересами національної безпеки та принципом відкритості публічної влади. Обґрунтовано, що право на інформацію, будучи конституційно гарантованим, в умовах збройної агресії не втрачає свого фундаментального значення, однак зазнає трансформації через допустимість його тимчасового обмеження. Проаналізовано конституційні положення, норми спеціального інформаційного законодавства та практику їх застосування, зокрема у частині використання «трискладового тесту» як ключового інструменту обґрунтування обмежень доступу до інформації.Встановлено, що на рівні правозастосування існують системні проблеми, пов’язані з формальним підходом органів публічної влади до обмеження доступу до інформації, зловживанням механізмами відстрочки розгляду запитів та недостатнім обґрунтуванням відмов у наданні інформації. Окрему увагу приділено аналізу судової практики, яка формує стандарти допустимості обмежень права на інформацію в умовах воєнного стану та підтверджує, що сам факт його запровадження не є достатньою підставою для автоматичного звуження цього права. Підкреслено значення принципу пропорційності як ключового критерію оцінки правомірності втручання у сферу інформаційних прав.Досліджено вплив цифровізації, кіберзагроз та інформаційної війни на трансформацію інформаційних правовідносин, що обумовлює необхідність удосконалення адміністративних процедур, зокрема щодо доступу до публічних реєстрів і функціонування інформаційно-комунікаційних систем. Визначено, що ефективне забезпечення права на інформацію в умовах воєнного стану можливе лише за умови поєднання належного нормативного регулювання, обґрунтованого застосування обмежень та дієвого контролю, включаючи судовий перегляд.Зроблено висновок, що реалізація права на інформацію в умовах воєнного стану має здійснюватися на засадах законності, обґрунтованості та пропорційності, що дозволяє зберегти довіру суспільства до державних інституцій і забезпечити належний рівень демократичного контролю навіть в умовах кризових викликів.