Моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств: діджиталізація, управління IT, залучення іноземних інвестицій - Станасюк, Наталія Степанівна; Бала, Ольга Іванівна; Шиверський, Дмитро Анатолійович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-прикладні засади моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Обґрунтовано, що сучасні інноваційні підприємства функціонують у середовищі високої динаміки змін, що зумовлює необхідність впровадження ефективних підходів до управління бізнес-процесами на основі діджиталізації та інтеграції інформаційних технологій. Визначено, що цифровізація бізнес-процесів забезпечує підвищення прозорості управління, оптимізацію витрат, прискорення прийняття управлінських рішень та підвищення конкурентоспроможності підприємств.Розглянуто особливості моделювання бізнес-процесів із використанням сучасних інструментів та методологій, зокрема BPMN, ERP- та CRM-систем, які дозволяють формалізувати, аналізувати та вдосконалювати діяльність підприємств. Акцентовано увагу на ролі IT-менеджменту як ключового елементу забезпечення ефективної цифрової трансформації, що включає управління інформаційними ресурсами, кібербезпекою, інфраструктурою та цифровими платформами.Досліджено вплив діджиталізації на інвестиційну привабливість інноваційних підприємств. Встановлено, що ефективне моделювання бізнес-процесів та впровадження цифрових технологій сприяє підвищенню довіри іноземних інвесторів, забезпечує прозорість фінансових потоків, знижує ризики та створює передумови для інтеграції підприємств у глобальні економічні процеси. Окреслено основні бар’єри залучення іноземних інвестицій, серед яких недостатній рівень цифрової зрілості підприємств, недосконалість інституційного середовища та ризики кіберзагроз.Запропоновано напрями вдосконалення моделювання бізнес-процесів інноваційних підприємств, що передбачають впровадження інтегрованих цифрових платформ, розвиток IT-компетенцій персоналу, використання технологій штучного інтелекту та аналітики великих даних. Визначено, що синергія діджиталізації, ефективного IT-менеджменту та активного залучення іноземних інвестицій є ключовою умовою сталого розвитку інноваційних підприємств у сучасній економіці.