Статистичний аналіз деревообробної промисловості: бізнес-аспекти та інновації в умовах екологічних викликів - Квак, Світлана (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено статистичний аналіз сучасного стану та тенденцій розвитку деревообробного бізнесу в умовах посилення екологічних обмежень і зростання ролі інноваційних технологій. Обґрунтовано актуальність дослідження з огляду на структурні зміни в галузі, зростання вимог до екологічної безпеки виробництва та необхідність підвищення конкурентоспроможності підприємств. На основі офіційних статистичних даних проаналізовано динаміку обсягів виробництва, екологічні показники деревообробної промисловості. Застосовано методи узагальнюючих статистичних показників, аналізу динамічних рядів, індексний метод. Визначено ключові екологічні виклики, що стримують сталий розвиток галузі, зокрема проблеми ресурсозбереження, утилізації відходів і впровадження інноваційних чистих технологій. Запропоновано напрями підвищення ефективності деревообробного бізнесу на основі активізації інноваційних процесів та посилення екологічної відповідальності підприємств.