Педагогічні умови розвитку комунікативної компетентності здобувачів освіти в процесі використання цифрових автентичних ресурсів при вивченні англійської мови - Романюк, Вікторія Леонідівна; Сторожук, Ольга Юріївна; Бойко, Оксана Юріївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена актуальній проблемі, яка стосується розробки інноваційних методичних підходів для викладання англійської мови за допомогою засобів цифрових автентичних ресурсів. Констатовано, що в еру інновацій різноманітні подкасти, відеоплатформи та фахові блоги створюють ефект «занурення» у природний лінгвокультурний контекст, без якого якісно вивчити іноземну мову неможливо. Джерельною базою дослідження стали праці українських і зарубіжних учених у галузі методики, педагогіки та цифрової освіти, аналіз яких підтвердив думку, що формування комунікативної компетентності здобувачів освіти безпосередньо залежить від якості та методичної доцільності засобів навчання, серед яких особливе місце посідають цифрові автентичні ресурси.В роботі вперше обґрунтовано та розроблено цілісну модель формування іншомовної комунікативної компетентності здобувачів освіти, яка ґрунтується на системній інтеграції цифрових автентичних ресурсів (подкастів, блогів, соціальних медіа, відеолекцій, інтерактивних платформ) у структуру занять з англійської мови. Модель передбачає поетапну організацію роботи з автентичним матеріалом, що включає підготовчий етап (ознайомлення з тематикою та ключовою лексикою), активний етап (аудіювання, читання, письмові та усні завдання, інтерактивні обговорення) та етап закріплення (підсумкові проєкти, рефлексія, обговорення культурного та соціального контексту). Запропонована система дозволяє забезпечити комплексний розвиток усіх складників комунікативної компетентності – аудіювання, говоріння, читання, письма – у поєднанні з формуванням соціокультурної та міжкультурної компетентності. Встановлено педагогічні умови ефективності інтеграції цифрових ресурсів, зокрема: тематична адаптація контенту, комунікативна спрямованість завдань, поєднання індивідуальної та групової роботи, а також стимулювання когнітивної та мотиваційної активності здобувачів.