Кроскультурний вимір стратегічних комунікацій у професійній підготовці фахівців - Бідюк, Наталя Михайлівна; Третько, Віталій Віталійович; Бідюк, Дмитро Євгенійович; Сова, Майя Володимирівна (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано роль кроскультурного компонента як ключової передумови ефективних стратегічних комунікацій у сучасному глобалізованому суспільстві. Актуалізовано взаємозв’язок між процесами міжкультурної взаємодії, формуванням кроскультурної компетентності та реалізацією стратегічних комунікацій у професійній діяльності фахівців різних галузей знань. На основі аналізу наукових підходів розкрито сутність стратегічних комунікацій як системного інструменту цілеспрямованого впливу на цільові аудиторії, що передбачає узгоджене використання вербальних, невербальних і символічних засобів у соціокультурному контексті. Визначено, що ефективність стратегічних комунікацій безпосередньо залежить від рівня сформованості кроскультурної компетентності, яка забезпечує адекватну інтерпретацію культурних кодів, цінностей і комунікативних практик різних соціальних груп. Обґрунтовано, що інтеграція кроскультурного компоненту у професійну підготовку фахівців сприяє розвитку стратегічного мислення, комунікативної гнучкості та здатності до ефективної міжкультурної взаємодії. Особливу увагу приділено підготовці майбутніх учителів іноземних мов, педагогів-хореографів, фахівців міжнародних відносин і прикладних лінгвістів, для яких кроскультурна складова є визначальною у професійній діяльності. Доведено, що стратегічні комунікації виступають інтеграційним механізмом, який поєднує когнітивні, емоційні та поведінкові компоненти кроскомунікативної діяльності. Кроскультурна підготовка розглядається як необхідна умова підвищення ефективності стратегічних комунікацій, формування культурної чутливості, толерантності та готовності до діалогу культур. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням інноваційних моделей кроскультурної підготовки фахівців у системі вищої освіти України та за кордоном.