Академічний стрес та педагогічна адаптація в українській вищій освіті під час тривалої війни - Nypadymka, Alla; Kosenko, Oleksandr (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено еволюцію академічного стресу та педагогічної адаптації українських студентів під час тривалої війни через порівняльний аналіз двох хвиль опитування (270 респондентів у 2024 році та 372 у 2025 році) у Державному торговельно-економічному університеті. Результати виявляють три критичні педагогічні виклики. По-перше, природа студентського стресу змістилася від процедурних питань (дедлайни знизилися з 46,7% до 21,5%) до невизначеності майбутнього (39,7%), при цьому 54,4% переглядають кар'єрні плани. По-друге, здатність студентів до навчання стає неоднорідною: 38,5% краще адаптувалися, проте серйозні труднощі з концентрацією зросли з 8,1% до 12,1%. По-третє, формальна психологічна підтримка не досягає тих, хто її потребує: 84,9% не звертаються по допомогу, що свідчить про значні бар'єри доступу. Дослідження обґрунтовує необхідність редизайну освіти: інтеграцію психологічної підтримки в навчальний процес, гнучкі освітні траєкторії для зміни кар'єрних планів, та диференційовані педагогічні підходи для різних груп студентів.