Методичні аспекти використання штучного інтелекту у викладанні транспортної логістики - Созонюк, Ольга Сергіївна; Лебідь, Інна Миколаївна; Блюдо, Микита Олегович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано методичні підходи до використання прикладів застосування штучного інтелекту в логістичних і транспортних процесах у викладанні дисципліни «Транспортна логістика». Проаналізовано сучасні тенденції цифрової трансформації логістики, роль інтелектуальних технологій у підвищенні ефективності управління матеріальними потоками, запасами та складськими операціями. На основі аналізу реальних кейсів (автоматизація інвентаризації, розумне управління запасами, роботизована комплектація замовлень) запропоновано методику інтеграції прикладів застосування штучного інтелекту в лекційні, практичні та проєктні форми навчання. Визначено дидактичні передумови та освітні результати використання таких прикладів, окреслено критерії оцінювання сформованих результатів навчання. Застосування запропонованої методики сприяє формуванню професійних і цифрових компетентностей здобувачів освіти та підвищує практичну спрямованість підготовки майбутніх фахівців транспортної логістики.