Аналіз освітніх програм підготовки фахівців за спеціальністю «Комп’ютерні науки» - Малайко, Андрій Сергійович (Академічні візії, 2026)
У статті представлені результати аналізу освітньо-професійних програм, що реалізуються вітчизняними закладами вищої освіти в межах спеціальності «Комп’ютерні науки» галузі знань «Інформаційні технології». На основі співставлення змісту освітньо-професійних програм та стандарту вищої освіти за спеціальністю 122 «Комп’ютерні науки» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, встановлена унікальність програм та визначені особливості їх реалізації. Аналіз змісту освітньо-професійних програм за спеціальністю «Комп’ютерні науки» показав, що за змістовою орієнтацією їх можна умовно диференціювати у групи: перша – програми, що передбачають вивчення базових теоретичних основ інформатики та математики; друга – практикоорієнтовані програми, спрямовані на розв’язання складних спеціалізованих задач та практичних проблем в галузі комп’ютерних наук; третя – програми інноваційного характеру, націлені на підготовку фахівців у новій сфері штучного інтелекту та науки про дані.