Захист авторських прав крізь призму принципу верховенства права: практика Європейського суду з прав людини та арбітражних інституцій - Korchovyi, Valerii (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті в контексті практики Європейського суду з прав людини та діяльності арбітражних інституцій досліджено принцип верховенства права як фундаментальної основи забезпечення захисту авторських прав. Зосереджено увагу на дуалістичній природі цього принципу, що виражається через дуалістичне поєднання формального (процедурного) та матеріального (ціннісного підходів), що в системі забезпечують баланс між інституційною впорядкованістю та вимогами справедливості. Зауважено, що правова визначеність забезпечує передбачуваність правового регулювання, стабільність судової практики та зменшення ризиків свавільного втручання у сферу авторських прав. Окрему увагу приділено європейському механізму захисту прав, який формується під впливом балансу між інтересами авторів, суспільства та держави, принципів пропорційності та справедливості. Встановлено роль міжнародного комерційного арбітражу як ефективного інструменту вирішення транскордонних спорів у сфері авторського права, що поєднує правову визначеність, гнучкість та адаптивність до складних правовідносин. Зазначено, що поєднання диспозитивності і автономії сторін зі стабільністю, а також передбачуваністю правових результатів, що особливо важливо для укладення довгострокових контрактів у креативних індустріях, актуалізує діяльність міжнародного арбітражу у сфері захисту авторських прав. Підкреслено, що інтеграція принципу верховенства права, практики Європейського суду з прав людини та арбітражних механізмів формує комплексну модель захисту авторських прав, яка забезпечує юридичну відповідальність, ефективне відновлення порушених прав та баланс інтересів усіх учасників правовідносин.