Актуальність впровадження СRM-систем на підприємствах - Петецкі, Ігнаци; Крикавський, Євген; Гладій, Устина; Черкес, Роман (Академічні візії, 2023)
Метою наукової роботи є узагальнення інформації про ринок програмного забезпечення для автоматизації маркетингових процесів, а саме CRM-систем, висвітлення тенденцій розвитку та виявлення проблем, із якими стикаються підприємства при впровадження такого програмного забезпечення, а також методи їх вирішення. Методика дослідження. У статті використано теоретико-емпіричні методи, такі як абстрагування, аналіз та аналогія, що дозволило виділити основні проблеми впровадження та реалізації CRM-системи. Натомість завдяки емпіричним методам (спостереження, порівняння та опис) ідентифіковані тенденції розвитку ринку корпоративного програмного забезпечення, запропоновані методи вирішення основних проблем впровадження CRM-системи. Результати. Основними результатами дослідження є: - сформовано критерії оцінки якості впровадження CRM-системи; - охарактеризовано та визначено особливості розвитку ринку інформаційних технологій; - визначено методи вирішення проблем реалізації CRM-системи. Наукова новизна. Обґрунтовано теоретичний підхід до впровадження CRM-систем, що, на відміну від існуючих, охоплює системні елементи підприємства та їх інтеграцію, що сприяє вищій продуктивності працівників та збільшенню якості управління інформаційними потоками. Практична значущість. Основні результати дослідження можуть бути впроваджені у діяльність як торговельних, так і підприємств, що надають консалтингові та маркетингові послуги. Послідовна системна реалізація CRM-системи дозволить поліпшити управління взаємовідносинами з клієнтами, що в свою чергу має потенціал підвищення економічних показників господарської діяльності. Маркетологи зможуть використовувати автоматизацію маркетингу, щоб створити нові способи звернення до клієнтів через відстеження та моніторинг прогресу маркетингових кампаній.