Факторна структура фізичної та функціональної підготовленості юних легкоатлеток-спринтерок - Савостьян, Федір Павлович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено результати аналізу факторної структури фізичної та функціональної підготовленості юних легкоатлеток-спринтерок 15 років (n = 13). На констатувальному етапі педагогічного експерименту застосовано комплекс із восьми польових тестів (біг на 30 м зі старту, 30 м з ходу, 60 м, 300 м, стрибок у довжину з місця, потрійний стрибок, індекс фізичної працездатності — ІФП, RAST-тест) та велоергометричний тест Вінгейта. За допомогою кореляційного аналізу (r Пірсона) та аналізу головних компонентів (PCA) з обертанням варимакс виявлено латентну структуру підготовленості. Встановлено два значущих компоненти, що сукупно пояснюють 74,7% загальної дисперсії: «анаеробно-швидкісний» (60 м, 300 м, RAST; 42,2% дисперсії) та «компонент абсолютної анаеробної потужності» (пікова та середня потужність тесту Вінгейта; 32,5%). Визначено провідну роль вибухової сили у структурі підготовленості (r = 0,927 між бігом на 30 м та стрибком у довжину, p < 0,001). Обґрунтовано необхідність диференційованого планування тренувальних навантажень із урахуванням виявленої факторної структури.