Методичні засади інтеграції елементів спортивно-прикладної стрілецької підготовки у систему позашкільної фізкультурно-спортивної роботи - Тищенко, Валерія Олексіївна; Караулова, Світлана Іванівна; Верітов, Олександр Ігорович; Коваленко, Юлія Олексіївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті обґрунтовано методичні засади інтеграції елементів спортивно-прикладної стрілецької підготовки у систему позашкільної фізкультурно-спортивної роботи в сучасних умовах України. Актуальність дослідження зумовлена потребою вдосконалення підготовки дітей та молоді до безпечної, відповідальної та дисциплінованої діяльності, формування громадянської стійкості, національної ідентичності та прикладних компетентностей. Встановлено, що чинна система загальної середньої освіти, зокрема предмет та інтегрований курс «Захист України», створює передумови для формування базових знань і вмінь у сфері безпеки, однак не забезпечує достатньої безперервності, варіативності й практичної насиченості підготовки. У зв’язку з цим позашкільна фізкультурно-спортивна робота розглядається як перспективне середовище для системного розвитку спортивно-прикладної стрілецької підготовки. Мета статті полягає в обґрунтуванні методичних засад інтеграції елементів спортивно-прикладної стрілецької підготовки у позашкільну фізкультурно-спортивну роботу та розробленні узагальненої моделі її організаційно-методичної реалізації. У дослідженні використано аналіз наукових і нормативно-правових джерел, порівняльний аналіз навчальних програм, системно-структурний аналіз, теоретичне моделювання та узагальнення педагогічного досвіду. У результаті дослідження визначено ключові методичні засади інтеграції: наступність шкільної та позашкільної підготовки, компетентнісну спрямованість, пріоритет безпеки, модульність програми, практичну домінанту, варіативність організаційних рішень, інтегративність змісту та міжінституційне партнерство. Показано, що ефективність інтеграції забезпечується створенням цілісної педагогічної системи, у якій поєднуються фізичний розвиток, координаційна підготовка, самоконтроль, дисциплінованість, командна взаємодія та громадянсько-патріотичне виховання. Запропоновано чотирирівневу модель інтеграції, що охоплює базовий шкільний, розширений шкільно-позакласний, позашкільний фізкультурно-спортивний і спеціалізований рівні. Зроблено висновок, що інтеграція елементів спортивно-прикладної стрілецької підготовки у позашкільну роботу є педагогічно доцільним і соціально затребуваним напрямом її модернізації.