Щодо цивільно-правової відповідальності третіх осіб, які протиправно заволоділи наземними транспортними засобами - Остапенко, Леонід Олексійович (Академічні візії, 2026)
Розвиток автомобільного транспорту та зростання кількості транспортних засобів у власності фізичних і юридичних осіб зумовлюють виникнення численних правовідносин, пов'язаних із їх використанням, володінням і зберіганням. Однією з проблем, яка має істотне значення для цивільного права, є визначення відповідальності у випадках заподіяння шкоди транспортним засобом, яким треті особи заволоділи протиправно — без згоди власника. Незаконним заволодінням транспортним засобом вважається умисне протиправне вилучення транспортного засобу з будь-якою метою у власника або законного користувача всупереч їх волі. Дійсно, таке заволодіння може бути вчинене таємно чи відкрито, шляхом обману чи зловживання довірою, із застосуванням насильства чи погроз. У сучасних умовах стрімкого розвитку транспортної інфраструктури та збільшення кількості наземних транспортних засобів питання їх захисту набуває все більшої важливості. Протиправне заволодіння транспортними засобами, що включає викрадення, незаконне користування або інші форми неправомірного володіння, стає не лише кримінальною, а й цивільно-правовою проблемою, що спричиняє значні матеріальні збитки для власників та ускладнює правове регулювання відповідних відносин. В умовах активного використання автомобілів у повсякденному житті та бізнесі, випадки незаконного заволодіння транспортними засобами негативно впливають на економіку, безпеку дорожнього руху і довіру суспільства до системи правосуддя. Цивільно-правова відповідальність третіх осіб, які протиправно заволоділи транспортними засобами, є одним із ключових інструментів відновлення порушених прав і компенсації збитків потерпілим. Проте, правове регулювання цієї сфери має низку проблем, зокрема невизначеність у визначенні кола відповідальних осіб, механізмів відшкодування шкоди, а також складнощі у застосуванні існуючих законодавчих норм на практиці. Важливо дослідити, як чинне цивільне законодавство, разом із іншими нормативними актами, забезпечує баланс між захистом інтересів власників транспортних засобів та правами третіх осіб.