Особливості безпеки життєдіяльності у сфері фізичної культури і спорту - Жарська, Наталія Валеріївна; Бріскін, Юрій Аркадійович; Макаровський, Нестор Миколайович (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано основні питання забезпечення безпеки життєдіяльності під час занять фізичною культурою та спортом в освітньому середовищі. Метою досліджень було визначення особливості проведення заходів безпеки у фізкультурно-спортивній діяльності, зокрема на спортивних майданчиках та в спортивних залах. Методи досліджень: теоретичний аналіз та узагальнення, документальний метод. Вперше в межах дослідження запропоновано цілісне уявлення безпеки життєдіяльності як інтегрованої системи знань, технічних і організаційних засобів, заходів та правил, що забезпечують захищеність життя та здоров'я учасників занять спортом, що дозволяє ефективніше оцінювати потенційні ризики травматизму. Науково доведено, що основними причинами травматизму під час занять фізичною культурою та спортом є організаційні та психофізіологічні чинники (людський фактор), що складають 75–80% випадків, тоді як технічні причини становлять лише 20–25%. Це уточнює раніше відомі дані та підкреслює пріоритетні напрями для превентивних заходів. На основі дослідження сформульовано практичні рекомендації щодо організації безпечних занять з фізичної культури та спорту: адаптація фізичних навантажень до рівня підготовки учасників, застосування сучасних технологій, обов'язковий інструктаж та контроль тренерів. Запропоновано комплексний системний підхід до безпеки життєдіяльності у фізичній культурі та спорті, уточнено пріоритетні фактори травматизму, проведено аналіз нормативної бази та сформульовано практичні рекомендації для запобігання травмам. Результати дослідження можуть бути використані у дитячо-юнацьких спортивних школах, навчальних закладах, реабілітаційних центрах для підвищення ефективності заходів безпеки, зменшення травматизму та забезпечення умов здоров'язбережувального навчально-тренувального процесу.