Адміністративно-правові механізми реалізації цифрового врядування в Україні - Сірко, Вікторія Сергіївна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексне наукове дослідження адміністративно-правових механізмів реалізації цифрового врядування в Україні в умовах сучасних трансформацій публічної адміністрації. Проаналізовано сутність та зміст цифрового врядування як складової електронної держави, визначено його місце у системі публічного управління та адміністративного права. Особливу увагу приділено характеристиці нормативно-правової бази, що регулює впровадження цифрових технологій у діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, зокрема актам, спрямованим на розвиток електронних послуг, відкритих даних, електронної ідентифікації та взаємодії держави з громадянами. Досліджено ключові адміністративно-правові механізми реалізації цифрового врядування, серед яких: правове регулювання цифрових процесів, інституційне забезпечення, адміністративні процедури, електронні сервіси та контроль за їх функціонуванням. Обґрунтовано, що ефективність цифрового врядування значною мірою залежить від узгодженості нормативного регулювання, рівня цифрової компетентності суб'єктів владних повноважень та наявності належної цифрової інфраструктури. Окремо акцентовано увагу на проблемних аспектах реалізації цифрового врядування в Україні, зокрема фрагментарності законодавства, недостатньому рівні кібербезпеки, цифрової нерівності населення та необхідності вдосконалення адміністративно-правових інструментів. Запропоновано напрями удосконалення правового забезпечення цифрового врядування, які полягають у систематизації законодавства, впровадженні єдиних стандартів цифрових адміністративних процедур, посиленні міжвідомчої взаємодії та забезпеченні захисту прав громадян у цифровому середовищі. Зроблено висновок про те, що цифрове врядування є ключовим напрямом модернізації публічної адміністрації в Україні, а вдосконалення адміністративно-правових механізмів його реалізації виступає необхідною умовою підвищення ефективності, прозорості та підзвітності державного управління.