Специфіка викладання англійської мови для професійних цілей (ESP) в умовах цифровізації вищої освіти: від контенту до інтеракції - Гончарова, Ольга Анатоліївна; Левчик, Наталія Стефанівна; Овсянко, Ганна Валеріївна (Академічні візії, 2026)
Процеси глобалізації та цифровізації, гармонізації з європейською системою вищої освіти потребують удосконалення методики навчання іноземної мови в умовах застосування інформаційно-комунікаційних технологій у вузах. Для ефективної реалізації цього завдання пропонується переглянути засоби навчання та педагогічні підходи, які застосовуються викладачами для викладання англійської мови для професійних цілей (ESP – English for Specific Purposes). Метою статті є розширений аналіз специфіки методології ESP в контексті впровадження інтегрованого освітнього підходу на основі цифрових рішень. Методологія дослідження складена теоретичними методами аналізу, синтезу, моделювання, узагальнення, також було проведено педагогічний експеримент. На основі практичного аналізу досліджуваного питання була висунута гіпотеза, що використання засобів інформаційно-комунікаційних технологій сприяє реалізації комплексного, компетентного, інтегрованого, проєктного, дослідницького та індивідуального підходів при навчанні професійно орієнтованої іноземної мови (ESP), які повинні враховуватися при вдосконаленні методики навчання іноземної мови у закладах вищої освіти. Підхід спрямований на: формування та розвитку всіх системотворчих умінь та навичок; організацію та здійснення навчальної діяльності при використанні однієї з інформаційних систем (lms (e-front), Mooc (edX) або dpo (moodle)); автоматизацію процесів інформаційної взаємодії та контролю ефективності й результатів. Наукова новизна дослідження полягає у розробленні практичних пропозицій успішної інтеграції інноваційних педагогічних інструментів на основі інтегрованого підходу, що створює стимулююче середовище активного навчання. Запропонований підхід до викладання ESP може використовуватись у практичній освітній діяльності для вдосконалення методологічної основи формування іншомовних компетенцій здобувачів вищої освіти.