Формування економічного функціоналу з інноваційної діяльності в органах місцевого самоврядування - Заблодська, І. В.; Бузько, І. Р.; Ромахова, О. О. (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено проблематику формування економічного функціоналу органів місцевого самоврядування в частині інноваційної діяльності в умовах воєнного стану та трансформаційних змін економіки України. Обґрунтовано, що відсутність спеціалізованих інституцій і фахівців з інновацій у територіальних громадах стримує формування локальних інноваційних екосистем та знижує ефективність управлінських рішень. Проаналізовано сучасні наукові підходи до розвитку публічного управління та інновацій, а також практичні кейси впровадження цифрових і управлінських інновацій на місцевому рівні. На прикладі Іванківської сільської територіальної громади запропоновано напрями формування функціоналу підрозділу з питань інновацій, визначено його основні завдання, кадрове забезпечення та етапи реалізації до 2027 року. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню інституційної спроможності громад, залученню інвестицій і забезпеченню сталого соціально-економічного розвитку у повоєнний час.