Місія конкурентоспроможності підприємств у прикладній реалізації концепції маркетингу - Мельник, С. М. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена узгодженню прикладних аспектів реалізації концепції маркетингу з результатами конкурентної діяльності підприємств. Досліджено базові положення маркетингу з урахуванням протиріч між задоволенням потреб споживачів та економічною вигодою від реалізації продукції. Підкреслено роль маркетингової ідеології в умовах інтенсифікації конкуренції. Визначено трансформаційні зміни маркетингової діяльності, що розширили її на закупівлю ресурсів для виробництва. Обґрунтовано нове бачення конкурентоспроможності на основі суперництва за предмети конкуренції на товарному, кадровому та інвестиційному ринках. Дано визначення маркетингового результату, функціоналу й потенціалу як основ формування реалізованої, функціональної та потенційної конкурентоспроможності. Доведено, що конкурентоспроможність — комплексна характеристика позиції підприємств на цільових ринках, спрямована на заволодіння предметами конкуренції для ресурсного забезпечення відтворення. Комплекс інтегрує товарну, кадрову та інвестиційну конкурентоспроможність у форматах реалізованої, функціональної й потенційної здатності. Представлено послідовність прикладної реалізації маркетингу в складових комплексної конкурентоспроможності. Місія конкурентоспроможності полягає в числовому відображенні маркетингових показників через відносні індекси для аналітичного оцінювання та управлінських рішень на ключових ринках.