Освітній менеджмент як механізм розвитку соціокультурної діяльності у сфері вищої освіти - Криштанович, Світлана (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексне теоретичне обґрунтування сутності та функціональних можливостей освітнього менеджменту як системного механізму розвитку соціокультурної діяльності у закладах вищої освіти (ЗВО). Актуальність дослідження зумовлена глибокими трансформаційними процесами у сфері вищої освіти, що вимагають переосмислення управлінських підходів через призму гуманізації та сталого розвитку. Доведено, що в сучасному науковому дискурсі освітній менеджмент виходить за межі суто адміністративного адміністрування ресурсів і набуває статусу цілісної соціокультурної практики, яка безпосередньо формує ціннісно-нормативний та культурний простір університету. У роботі деталізовано та систематизовано основні функції освітнього менеджменту: стратегічну (визначення візії та місії), організаційну (розбудова інфраструктури та хабів), комунікативну (забезпечення міжсуб'єктної взаємодії), мотиваційну (стимулювання ініціатив студентів та викладачів) та інтеграційну (синергія освітнього, наукового та культурного процесів). Визначено, що реалізація цих функцій забезпечує сталість соціокультурних процесів та підвищує конкурентоспроможність університету. Особливу увагу приділено впливу глобальних трендів, цифровізації та інтернаціоналізації, на зміну парадигми управління. Обґрунтовано роль організаційної культури та академічної доброчесності як фундаменту ефективного освітнього середовища. Виокремлено інноваційні методи управління, зокрема проєктний менеджмент соціокультурних ініціатив та використання цифрових платформ для розвитку онлайн-спільнот. У висновках підкреслено, що освітній менеджмент виступає інтегративним інструментом, який поєднує інтереси всіх стейкхолдерів та забезпечує гармонійний розвиток особистості здобувача освіти в умовах сучасних соціальних викликів.