ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ ВИХОВАТЕЛІВ ДО ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО ДОЦІЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ: ЗМІСТ І МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ - Лазарович, Надія Богданівна (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано зміст професійної підготовки майбутніх вихователів до формування екологічно доцільної поведінки дітей дошкільного віку. Визначено структурні компоненти підготовки, охарактеризовано методологічні підходи та педагогічні умови її реалізації у закладі вищої освіти. Узагальнено ефективні форми, методи і технології, спрямовані на формування готовності майбутніх фахівців до екологічно спрямованої педагогічної діяльності. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією освітньої парадигми в контексті сталого розвитку, що вимагає від вихователя не лише володіння знаннями про природу, а й здатності виступати референтною моделлю екологічної культури. Автором розкрито сутність готовності майбутнього фахівця як складного утворення, що охоплює мотиваційно-ціннісний (ставлення до екологічної освіти як пріоритету), когнітивний (глибокі еколого-педагогічні знання) та операційно-діяльнісний (володіння методиками роботи з дітьми) компоненти. Особливу увагу приділено методологічним підходам: аксіологічному, що орієнтує на сприйняття природи як найвищої цінності; діяльнісному, який забезпечує переведення теоретичних знань у практичні навички; та екосистемному, що розглядає освітній простір як цілісну структуру. Обґрунтовано педагогічні умови ефективної підготовки, зокрема: інтеграцію екологічного змісту в навчальні дисципліни професійного циклу; створення в університеті «екологічного хабу» для практичної апробації проєктів; активне залучення студентів до волонтерської та природоохоронної діяльності. Описано результати впровадження інноваційних технологій навчання, таких як екологічне моделювання, кейс-методи та тренінги з емпатії. Доведено, що формування професійної готовності є процесом фахового зростання, де студент проходить шлях від накопичення інформації до творчої реалізації власних еко-педагогічних стратегій. Висновки підкреслюють, що якісна підготовка вихователя є фундаментом для виховання нового покоління з екологічним типом мислення, здатного до гармонійного співіснування з довкіллям.