Фітнес-технології як форма реалізації нетрадиційних засобів фізичної культури в освітньому процесі - Шафранський, Ігор Васильович; Походенко, Ірина Федорівна; Найда, Анастасія Сергіївна; Шимечко, Андрій Ярославович; Сташків, Вероніка Олександрівна (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є характеристика фітнес-технології в системі реалізації нетрадиційних засобів фізичної культури в освітньому процесі. Об'єктом дослідження є процес використання фітнес-технологій у системі фізичного виховання та фізичної культури здобувачів освіти. У статті розкрито сутність фітнес-технологій як сучасної форми реалізації нетрадиційних засобів фізичної культури в освітньому процесі. Встановлено, що використання фітнес-технологій в освітньому процесі являється не лише педагогічною новацією, а й соціально значущим напрямом формування культури здорового способу життя, профілактики гіподинамії, емоційного виснаження та порушень постави серед дітей і молоді. Обґрунтовано, що в умовах зниження рухової активності, зростання психоемоційного навантаження та послаблення інтересу молоді до традиційних форм фізичного виховання особливої важливості набуває пошук таких підходів, які поєднують оздоровчу ефективність, доступність, емоційну привабливість і педагогічну доцільність. Встановлено, що фітнес-технології надають можливість урізноманітнити зміст занять через використання аеробних, силових, координаційних, танцювальних, релаксаційних і змішаних програм, які можуть адаптуватися до віку, рівня підготовленості, стану здоров'я та інтересів здобувачів освіти. Доведено, що застосування таких підходів сприяє підвищенню мотивації до занять, формуванню позитивного ставлення до фізичної культури, розвитку основних фізичних якостей, профілактиці гіподинамії та зміцненню загального функціонального стану організму. Разом із цим акцентовано увагу на тому, що фітнес-технології виступають не лише інноваційною методикою організації занять, а і важливою складовою формування культури здорового способу життя, навичок самоконтролю, саморегуляції та відповідального ставлення до власного здоров'я. Узагальнено, що їх упровадження в освітній процес створює підґрунтя для гуманізації фізичного виховання, підвищення його результативності та приведення змісту занять у відповідність до сучасних освітніх і соціальних запитів.