Теоретико-правові засади страхування нотаріальної діяльності як різновиду страхування професійної відповідальності - Долинська, Марія Степанівна (Академічні візії, 2026)
У дослідженні розглядаються окремі питання правового регулювання нотаріальної відповідальності в Україні. Страхування нотаріальної відповідальності є однією з гарантій провадження приватної нотаріальної діяльності та захистом прав та інтересів осіб, які звертаються до нотаріусів за утриманням належної юридичної допомоги. Метою дослідження є характеристика основних засад страхування нотаріальної діяльності в Україні, проведення порівняльного аналізу законодавства щодо страхування нотаріальної практики в Україні та Німеччині. Страхування професійної нотаріальної діяльності – це правовідносини щодо захисту інтересів фізичних та юридичних осіб, заподіяних приватним нотаріусом, у разі настання страхових випадків, визначених договором страхування відповідно до чинного законодавства. Характеризуючи розвиток правового та законодавчого регулювання страхування нотаріальної діяльності в Україні, автор звертає увагу на поступову його трансформацію від окремого нотаріального врегулювання до загального страхового законодавчого врегулювання. Проведено аналіз основних засад страхування нотаріальної діяльності в Німеччині. Автор резюмує, що страхування нотаріальної діяльності в Німеччині, як і приватної нотаріальної діяльності в Україні, здійснюється відповідно до загального страхового законодавства кожної країни, враховуючи при цьому окремі положення щодо страхування, що передбачені чинним нотаріальним законодавством. На відміну від українського законодавства, у Німеччині всі нотаріуси підлягають професійному страхуванню. Договір страхування професійної нотаріальної відповідальності укладається у відповідності до Цивільного кодексу України, Закону України «Про страхування», враховуючи норми Закону України «Про нотаріат» . Автор, пропонує доповнити статтю 28 Закону України «Про нотаріат», нормами щодо обмежень у страхових покриттях у випадку умисного порушення нотаріусом чинного українського законодавства.