Інституційні детермінанти та стратегічні вектори розвитку релокованих підприємств в умовах економічної турбулентності - Шепель, Тетяна Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Повномасштабне вторгнення російських військ на територію України стало каталізатором глибоких структурних трансформацій національної економічної системи та докорінно змінило умови функціонування вітчизняного бізнес-сектору, який опинився в ситуації підвищеної турбулентності та невизначеності. У таких екстремальних умовах підприємства змушені швидко адаптуватися до нових ризиків, одночасно розвиваючи здатність до географічної диверсифікації, впровадження інноваційних управлінських стратегій, оптимізації логістичних та виробничих процесів тощо. Масове переміщення підприємств підкреслило низьку стійкість підприємств до кризових явищ, спричинило руйнування виробничих потужностей, порушення інфраструктурних ланцюгів, обмежений доступ до фінансових ресурсів, втрати персоналу та тимчасову втрату традиційних ринків збуту. Водночас, цей процес відкрив нові можливості для переосмислення бізнес-моделей, диверсифікації діяльності, інтеграції в регіональні та міжнародні ринки. Аналіз статистичних даних свідчить про високу мобільність підприємств оптової торгівлі, будівельного та аграрного секторів, бізнесу з нерухомістю, машинобудування та харчової промисловості, а також концентрацію популярних маршрутів переміщення до Київської, Львівської, Дніппопетровської, Вінницької, Тернопільської, Волинської та ін. областей. Ефективна реалізація процесів релокації вимагає комплексного підходу, який включає фінансову підтримку через державні грантові фонди та міжнародні гранти, спрощення адміністративних процедур та законодавчих механізмів, організаційну підтримку через навчання персоналу, трансформацію корпоративної культури, інтеграцію в регіональні економічні системи та розвиток інноваційних компетенцій. Приймаючі регіони відіграють ключову роль, забезпечуючи критично важливі ресурси, людські ресурси, логістичні та інфраструктурні переваги, що сприяє стабілізації виробничої діяльності, підвищенню операційної ефективності та формуванню довгострокових конкурентних переваг. Релокація стає стратегічним інструментом розвитку, спрямованим на підвищення фінансової стабільності, оптимізацію ресурсів, інноваційну трансформацію, диверсифікацію ринків та створення умов для сталого економічного зростання на національному та міжнародному рівнях. Врахування безпекових, соціальних, логістичних та економічних аспектів дозволяє формувати адаптивні моделі розвитку підприємств, що забезпечують їхню стійкість до зовнішніх викликів та ефективну інтеграцію в нові економічні реалії.