Інноваційні підходи до професійно-прикладної фізичної підготовки студентів закладу вищої освіти сільськогосподарського профілю - Амізян, Андрій Альбертович; Найда, Анастасія Сергіївна; Походенко, Ірина Федорівна; Самковський, Юрій Леонідович; Шафранський, Ігор Васильович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування інноваційних підходів до професійно-прикладної фізичної підготовки студентів закладу вищої освіти сільськогосподарського профілю як важливої складової формування їхньої фізичної готовності, професійної працездатності, здоров'язорієнтованої як такої поведінки та адаптації до майбутніх умов аграрної діяльності. Об'єктом дослідження є процес професійно-прикладної фізичної підготовки студентів закладу вищої освіти сільськогосподарського профілю в системі їхньої фахової підготовки. Розкрито актуальність інноваційних підходів до професійно-прикладної фізичної підготовки студентів закладу вищої освіти сільськогосподарського профілю, що зумовлено потребою аграрної галузі у фахівцях, здатних поєднувати професійні знання, фізичну витривалість, психофізіологічну стійкість, культуру безпечної праці та здатність ефективно діяти в умовах змінного виробничого середовища. Обґрунтовано, що традиційні підходи до фізичного виховання не завжди повною мірою враховують специфіку майбутньої професійної діяльності студентів аграрного профілю, яка може передбачати тривале перебування на відкритій місцевості, сезонність навантажень, взаємодію з технікою, обладнанням, природними факторами, виробничими колективами та необхідність збереження працездатності в умовах підвищеної відповідальності. Визначено, що професійно-прикладна фізична підготовка повинна бути спрямована не лише на загальний розвиток фізичних якостей, а й на формування професійно значущих рухових, функціональних і психологічних характеристик, серед яких особливого значення набувають витривалість, сила, координація, рівновага, швидкість реакції, уважність, стресостійкість і здатність до самоконтролю. Акцентовано, що інноваційність такого процесу полягає в індивідуалізації фізичних навантажень, професійному моделюванні рухових ситуацій, застосуванні засобів на базі застосованих цифрових технологій для оцінювання фізичного стану, використанні командних і ситуаційних завдань, а також у посиленні зв'язку між фізичним вихованням, фаховою підготовкою та культурою здоров'я. Доведено, що оновлення змісту професійно-прикладної фізичної підготовки студентів сільськогосподарського профілю надає можливість підвищити мотивацію здобувачів освіти до рухової активності, сформувати усвідомлене ставлення до власного здоров'я, посилити їхню готовність до практичної діяльності та забезпечити вищу якість професійного становлення майбутнього фахівця аграрної сфери.