Адміністративно-правове регулювання органів публічного управління в механізмі забезпечення інформаційної безпеки України - Чистоклетов, Леонтій Григорович; Струтинська, Вікторія Миронівна (Академічні візії, 2026)
В статті розглянуто основні аспекти адміністративно-правового регулювання органів публічного управління в механізмі забезпечення інформаційної безпеки України. Також проведено комплексний аналіз адміністративно-правового регулювання діяльності органів державного управління в системі інформаційної безпеки України. Досліджено еволюцію поняття «інформаційна безпека» від філософських концепцій епохи Відродження до сучасних стандартів цифрової стійкості. Особлива увага приділяється Стратегії інформаційної безпеки 2021 року як базовому нормативному документу, що визначає стан захисту суверенітету та прав громадян у цифровому просторі. У роботі детально описано систему суб'єктів інформаційної безпеки, класифікуючи їх за компетенцією та рівнями управління. Визначено специфіку функцій та повноважень ключових органів: Служби безпеки України (контррозвідувальний захист), Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації (технологічне ядро та кіберзахист), а також Ради національної безпеки і оборони України (стратегічна координація). Також була приділена увага методам адміністративно-правового регулювання, серед яких виділяються імперативний, диспозитивний, методи сертифікації, реєстрації та колегіального контролю. У контексті європейської інтеграції аналізується зарубіжний досвід Німеччини, Франції та США, зокрема щодо впровадження стандартизованих планів реагування («Playbooks») та нагляду за критичною інфраструктурою. На основі проведеного дослідження сформульовано висновки щодо необхідності подальшої гармонізації законодавства України з європейськими стандартами (GDPR, NIS) та вдосконалення міжвідомчої співпраці для посилення національної стійкості в умовах гібридної агресії.