Маркетингово-логістична синергія в управлінні проєктами електротехнічного інжинірингу: об'єктна декомпозиція та система верифікаційних метрик - Жолобович, Маркіян Ігорович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичної бази та розробка практичних інструментів для синергії маркетингу та логістики в управлінні електротехнічними проектами, зокрема, вирішення проблем високої невизначеності в енергетичному секторі України. У дослідженні використовується об'єктно-орієнтований метод декомпозиції для інтеграції створення маркетингової цінності з логістичною ресурсною підтримкою. Автор використовує системний підхід для категоризації показників ефективності на два окремі вектори: ефективність (орієнтована на результат) та продуктивність (орієнтована на процес). У статті визначено унікальні характеристики ринку електрообладнання, підкреслюючи необхідність точного налаштування та довгострокових життєвих циклів проектів. Важливим внеском є розроблена дворівнева система KPI. Вектор ефективності зосереджений на задоволеності зацікавлених сторін (CSI, NPS) та рівнях логістичного обслуговування (OTIF), тоді як вектор ефективності оптимізує внутрішні ресурси за допомогою таких показників, як ROMI, CAC та оборотність запасів проекту. Дослідження встановлює критичні контрольні точки (опорні точки) протягом усього життєвого циклу проекту – від тендеру до передачі мережі. Доведено, що пріоритетність провідних показників над відстаючими дозволяє проактивно хеджувати ризики та мінімізувати вартість змін на ранніх стадіях проекту. Автор пропонує унікальну модель функціональної конвергенції, яка усуває розриви між комерційними обіцянками та операційними можливостями. Дослідження адаптує архітектуру управління проектами до специфічних вимог електротехніки в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. Розроблені метрики верифікації дозволяють інженерним компаніям трансформувати свої системи управління з реактивних на проактивні. Впровадження запропонованої структури забезпечує стабільність інфраструктурних проектів шляхом синхронізації технічних специфікацій з потужностями ланцюга поставок, що є життєво важливим для відновлення енергетичної системи України.