Скріншот як джерело доказової інформації в адміністративному судочинстві: доктринальні підходи та аналіз судової практики - Тишлек, Микола Миколайович; Мердова, Ольга Миколаївна; Кіблик, Дарʼя Володимирівна; Шишкарьова, Олена Геннадіївна; Хилько, Любов Іванівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз правової природи скріншотів як джерела доказової інформації в адміністративному судочинстві України в умовах цифровізації публічно-правових відносин. Досліджено нормативні положення Кодексу адміністративного судочинства України щодо електронних доказів та обґрунтовано можливість віднесення скріншотів до цієї категорії попри відсутність їх прямого нормативного визначення у законодавстві. Встановлено, що скріншот у сучасному адміністративному процесі не може розглядатися виключно як технічне зображення екрана, оскільки його доказове значення зумовлюється змістом цифрових даних, які він відтворює, та здатністю таких даних підтверджувати або спростовувати обставини, що мають значення для вирішення справи. На основі аналізу наукової доктрини та сучасної судової практики адміністративних судів визначено основні підходи до оцінки скріншотів як доказів у публічно-правових спорах. З'ясовано, що скріншоту матиме доказову силу за можливості встановлення джерела походження інформації, яку він містить, часу її створення або отримання, зв'язку відповідних даних із предметом доказування, а також їх перевірка у співвідношенні з іншими доказами у справі. Проаналізовано типові підходи адміністративних судів до оцінки скріншотів, зокрема випадки їх визнання належними та допустимими доказами, а також ситуації, у яких такі матеріали визнаються недостатніми для підтвердження юридично значущих обставин. Обґрунтовано, що скріншот доцільно розглядати як процесуальну форму фіксації електронної інформації, доказова сила якої формується у сукупності з іншими електронними або документальними доказами. Зроблено висновок, що сучасна судова практика у сфері використання скріншотів як доказів відображає поступову адаптацію до умов цифровізації суспільних відносин та водночас демонструє потребу у виробленні більш чітких критеріїв їх процесуальної оцінки в адміністративному судочинстві.