МЕХАНІЗМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАКОННИХ ІНТЕРЕСІВ ОСОБИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Кузнецова, Л.В. (Академічні візії, 2025)
Сучасне кримінальне провадження характеризується зростанням значення не лише формально закріплених процесуальних прав, але й законних інтересів учасників, які потребують належного нормативного та практичного забезпечення. У цьому контексті механізм забезпечення законних інтересів особи виступає комплексною системою процесуальних гарантій, засобів і дій уповноважених суб'єктів, спрямованих на недопущення їх необґрунтованого обмеження та створення умов для їх реалізації. Водночас у чинному кримінальному процесуальному законодавстві відсутнє єдине визначення як поняття «законний інтерес», так і цілісної моделі його забезпечення, що зумовлює необхідність подальших наукових досліджень. У науковій літературі механізм забезпечення прав, свобод і законних інтересів особи у кримінальному провадженні розглядається як складна динамічна система взаємопов'язаних елементів, що включає соціально-правові умови, процесуальні засоби та діяльність уповноважених суб'єктів. Його сутність полягає у поєднанні гарантування, реалізації, охорони та захисту відповідних інтересів, що забезпечує фактичну можливість їх здійснення у кримінальному процесі навіть за наявності правових або фактичних обмежень. Окремі дослідники підкреслюють, що такий механізм має не лише нормативний, а й діяльнісний характер, оскільки охоплює практичні дії органів досудового розслідування, прокуратури, суду та інших учасників процесу. Важливим елементом у цьому контексті є процесуальні гарантії, які виступають інструментом переведення закріплених у законі можливостей у реальну площину їх здійснення, а також запобігають порушенням з боку владних суб'єктів. Законні інтереси у кримінальному провадженні виконують функцію забезпечення балансу між публічними завданнями кримінального судочинства та приватними потребами його учасників. Вони дозволяють особі захищати свої інтереси навіть у випадках, коли відповідне суб'єктивне право прямо не передбачене процесуальним законом, але випливає із загальних засад справедливості, безпеки та охорони прав людини. Узагальнення наукових підходів дає підстави стверджувати, що механізм забезпечення законних інтересів особи у кримінальному провадженні слід розглядати як комплексну систему нормативних і діяльнісних елементів, яка функціонує через взаємодію всіх учасників процесу. Він передбачає як активні дії уповноважених органів, так і ініціативну поведінку самих носіїв інтересу, а його ефективність залежить від узгодженості процесуальних гарантій, правозастосовної практики та реальної можливості захисту інтересів у кожній конкретній ситуації.