Концептуальні засади застосування цифрових технологій у підготовці майбутніх енергетиків - Ісаєва, Оксана Степанівна; Карпук, Ігор Анатолійович (Академічні візії, 2026)
У статті висвітлено особливості використання цифрових технологій у підготовці майбутніх фахівців енергетичної галузі в умовах сучасних технологічних змін, цифрової трансформації суспільства та модернізації енергетичного сектору. Розглянуто актуальні підходи до оновлення змісту фахової освіти через інтеграцію цифрових платформ, віртуальних лабораторій, симуляційних середовищ, хмарних сервісів та інструментів цифрового моделювання, що посилюють практичну складову навчання й наближають освітній процес до реальних умов професійної діяльності. Активне використання цифрового освітнього середовища сприяє розвитку цифрової грамотності, системного та аналітичного мислення, професійної мобільності, технологічної адаптивності й готовності майбутніх енергетиків до роботи в умовах високої динамічності, складності виробничих процесів і зростання технологічних ризиків. Особливого значення набуває поєднання цифрових інструментів із змішаним, проєктним і проблемно-орієнтованим навчанням, що розширює можливості індивідуалізації освітньої траєкторії, активізує самостійну пізнавальну діяльність студентів, посилює міждисциплінарні зв'язки та формує здатність працювати з автоматизованими системами управління, цифровими ресурсами моніторингу й аналітики даних. Цифровізація професійної підготовки відкриває нові можливості для формування інноваційного професійного мислення, розвитку практичних умінь, удосконалення фахової комунікації та підготовки здобувачів освіти до ефективного виконання професійних завдань у сучасному енергетичному середовищі. Система підготовки енергетиків дедалі більше орієнтується на поєднання технічних знань, цифрової культури, екологічної відповідальності та готовності до діяльності в умовах енергетичної трансформації, декарбонізації й відновлення енергетичної інфраструктури. Інтеграція цифрових технологій у фахову освіту стає важливим чинником підвищення якості підготовки майбутніх енергетиків, їх конкурентоспроможності, професійної гнучкості та здатності ефективно діяти в умовах цифрової економіки й технологічного оновлення галузі.