Оцінювання якості освіти в контексті реалізації компетентнісного підходу: критерії, показники та інструментарій - Горбатюк, Оксана Василівна; Поліщук, Світлана Вікторівна (Академічні візії, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано оцінювання якості освіти в контексті реалізації компетентнісного підходу. Актуальність проблеми зумовлена потребою узгодити внутрішні процедури забезпечення якості з логікою результатів навчання, компетентностей, академічної доброчесності, стейкхолдерської участі та доказового управління освітніми програмами. Доведено, що компетентнісний підхід змінює зміст оцінювання якості освіти: об'єктом аналізу стає не лише відповідність документів нормативним вимогам, а й реальна здатність освітньої програми забезпечувати формування заявлених загальних і спеціальних компетентностей, їх прояв у навчальній, дослідницькій, практичній та професійно орієнтованій діяльності здобувачів освіти. Уточнено зміст критеріїв оцінювання якості освіти: цільово-нормативного, результативно-компетентнісного, змістово-методичного, оцінювально-діагностичного, середовищно-ресурсного, стейкхолдерсько-професійного та аналітико-управлінського. Для кожного критерію визначено показники, джерела доказів та інструменти збору інформації. Обґрунтовано, що інструментарій оцінювання має поєднувати матрицю відповідності компетентностей і програмних результатів навчання, критеріальні рубрики, портфоліо, кейсові й практико-орієнтовані завдання, спостереження, самооцінювання, взаємооцінювання, опитування, фокус-групи, експертні висновки роботодавців, аналіз цифрових слідів навчальної активності та аналітичні звіти за освітньою програмою. Підкреслено значення валідності, надійності, прозорості, етичності та педагогічної доцільності оцінювальних процедур. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання його положень для розроблення внутрішніх критеріїв оцінювання якості освіти, удосконалення силабусів, форм поточного й підсумкового контролю, підготовки самоаналізу освітніх програм, організації зворотного зв'язку зі здобувачами освіти, роботодавцями й випускниками, а також для формування планів поліпшення якості освітньої діяльності.