Застосування комплексу реабілітаційних заходів після компресійного перелому хребта у дітей - Потапова, Олена Володимирівна; Бессарабова, Олена Вікторівна; Кузнєцов, Андрій Олександрович; Путров, Сергій Юрійович (Академічні візії, 2025)
Компресійні переломи хребта у дітей є складною та найпоширенішою травмою опорно-рухового апарату у дітей, який виконує функції опори і руху. Опорно-локомоторная функція апарату руху часто піддається впливам зовнішнього середовища, інфекцій тощо, що призводить до різних патологічних станів. Реабілітація компресійного перелому хребта у дітей – це тривалий процес (від 4 місяців до 1-2 років), спрямований на відновлення функцій хребта, зміцнення м'язового корсета та профілактику деформацій, тому раннє застосування функціональних методів лікування (терапевтичні вправи, гідрокінезотерапія та ін), масаж, кінезіотейпування. Іммобілізація при травмах опорно-рухового апарату триває від 5 місяців до 12-18 в залежності від тяжкості і тягне за собою тривалу гіподинамію, яка характеризується різким скороченням потоку пропріорецептивних подразників, що ведуть до зниження лабільності нервової системи на всіх її рівнях, інтенсивності протікання вегетативних процесів і тонусу мускулатури. При обмеженні рухової діяльності відбувається збочення нервово-соматичних і вегетативних реакцій. Крім того, гіподинамія веде до суттєвих змін гомеостазу, функціональних порушень ендокринної та кардіореспіраторної систем, морфофункціональних змін тканин ОРА і т.д. Мета дослідження: використання комплексу реабілітаційних заходів для прискорення процесу відновлення хребта після компресійних переломів у дітей. Об'єкт дослідження: процес комплексного відновлення у системі сучасного реабілітаційного процесу. Предмет дослідження: застосування комплексної реабілітаційної програми спрямованої на відновлення функцій хребта, зміцнення м'язового корсета та профілактику деформацій. Методи дослідження: теоретично-емпіричні (аналіз науково-методичної літератури та медичної документації); практичні методи та функціональні методики відновлення хребта у дітей (комплекси індивідуально підібраних кінезіотерапевтичних вправ, методики масажу, гідрокінезотерапія); математично-статистичні (обробка даних на з'ясування достовірності у зміні якісних і кількісних характеристиках показників за критерієм Стьюдента). Гіподинамія призводить до зниження функціональних можливостей м'язової системи і у дітей це більш виражені порушення, ніж у дорослих, і не тільки фізичної, але і розумової працездатності. Згідно результатів дослідження доведено той факт, що тривала гіподинамія призводить до вторинних змін в тканинах організму дитини, а саме: м'язові атрофії, виникнення контрактур, остеопороз та інші зміни в тканинах ОРА і функціональних системах хворого, що погіршує процеси регенерації кісткової тканини і органів. Розкрито та обґрунтовано що під впливом систематичних фізичних навантажень в ранні терміни вдається ліквідувати виниклі ускладнення: атрофію м'язів, контрактури, поліпшити метаболізм тканин, нормалізувати опорну функцію кінцівок і тим самим запобігти інвалідності. Раннє функціональне навантаження пошкодженої ділянки ОРА сприяє відновленню активної функції м'язів, поліпшенню кровопостачання, відновленню функції суглобів, що значно знижує терміни повної реабілітації пацієнта, тому може бути корисним у практичному застосуванні у дитячій реабілітації та педіатрії.