Прилюдна діяльність студента-піаніста як детермінанта його професійного вигорання - Сунь Цзивей, (Академічні візії, 2025)
У статті з'ясовано, що прилюдна діяльність студента-піаніста виступає детермінантою його професійного вигорання, адже вона відбувається в емоціогенних умовах, які створюються дією стресорів (стресорів попередньої невдачі, стресорів остраху, стресорів темпу або швидкості, стресорів конкурентної боротьби за лідерство тощо) або дією одного з них. Визначено основні ознаки професійного вигорання студента-піаніста у процесі прилюдних виступів. Такими є: зниження інтересу до музично-виконавської діяльності; «втрата» впевненості у власних творчо-виконавських спроможностях; зниження рівня адекватності самооцінки; поява негативної «Я - концепції», депресивного настрою, цинізму, апатії тощо; домінування остраху у процесі прилюдної інтерпретації музичних творів; нервова напруга з відчуттям пригніченості; виснаження його емоційної сфери; деперсоналізація ознак митця концертно-сценічної діяльності, тобто пертурбація відношень як до інших, так і до себе; нівелювання власних творчих здобутків; відсутність енергетичних ресурсів; знемога якісно продовжувати прилюдну професійну діяльність. Обґрунтовано перспективні напрями подальшого дослідження професійного вигорання студента-піаніста у процесі прилюдних виступів. Такими є застосування різних методологічних підходів до вивчення означеного феномену, а саме: емоційно-орієнтованого, стрес-орієнтованого, особистісно-орієнтованого та професійно-орієнтованого. Перший методологічний підхід до дослідження професійного вигорання студента-піаніста у процесі прилюдних виступів надасть змогу виявити специфіку виснаження психічної, фізичної та емоційної сфер фахівця внаслідок превалювання під час роботи емоційно ускладнених обставин, що викликають знесилення та депресії, другий - виявити специфіку тривалого знесилення, яке з'являється в нього під час професійного функціонування не тільки когнітивних процесів, а й емоційної сфери в умовах дії стресорів, третій - простежити зміни індивідуально сформованих цінностей в результаті впливу суттєвих емоційних та депресивних факторів на студента-піаніста, а четвертий - встановити залежність досліджуваного феномену від впливу на нього внутрішніх та зовнішніх факторів з урахуванням зростання фахової майстерності студента-піаніста.