ВПЛИВ НЕНАЛЕЖНОГО ОФОРМЛЕННЯ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ НА ДОПУСТИМІСТЬ ДОКАЗІВ - Сибірна, Рома (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено вплив належного та неналежного оформлення процесуальних документів на допустимість доказів у судовому процесі. Методом роботи є теоретико-правовий аналіз норм процесуального законодавства України, що визначають вимоги до форми, змісту та порядку подання процесуальних документів, а також узагальнення судової практики щодо оцінки доказів, поданих з порушенням процесуальних вимог. Завданнями дослідження визначено з'ясування ролі процесуальної форми у забезпеченні допустимості доказів, виявлення типових порушень під час оформлення процесуальних документів, а також обґрунтування їх впливу на можливість використання доказів у судовому розгляді. Додатково проаналізовано співвідношення формальних і змістовних вимог до процесуальних документів, зокрема питання належної ідентифікації сторін, правильності викладення фактичних обставин, чіткості правових підстав та дотримання встановлених реквізитів. Окрему увагу приділено проблемі розмежування істотних і несуттєвих порушень процесуальної форми, що має ключове значення для вирішення питання про допустимість доказів. Визначено, що не кожне порушення вимог до оформлення документів автоматично зумовлює втрату доказового значення, однак істотні недоліки можуть поставити під сумнів достовірність і належність доказів. Неналежне оформлення процесуальних документів може призводити до визнання доказів недопустимими, що, у свою чергу, впливає на повноту та об'єктивність встановлення обставин справи. У дослідженні також розглянуто підходи судів до оцінки доказів у контексті принципів змагальності, диспозитивності та пропорційності, а також підкреслено значення належного процесуального оформлення як інструменту забезпечення процесуальної дисципліни. У дослідженні підкреслено значення дотримання процесуальних вимог як гарантії законності судового розгляду, рівності сторін та ефективного здійснення правосуддя. Обґрунтовано, що підвищення якості підготовки процесуальних документів сприятиме зменшенню кількості процесуальних помилок, оптимізації судового розгляду та підвищенню довіри до судової системи. Зроблено висновок про необхідність удосконалення практики підготовки процесуальних документів і підвищення уваги до дотримання встановлених законодавством вимог з метою забезпечення належної доказової бази у судовому процесі.