«ЗЕЛЕНА КІМНАТА» ЯК ГАРАНТІЯ ДОТРИМАННЯ НАЙКРАЩИХ ІНТЕРЕСІВ ДИТИНИ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Скрипець, Христина; Ярунів, Анастасія (Академічні візії, 2026)
У статті досліджується значення принципу забезпечення найкращих інтересів дитини у кримінальному провадженні як одного з ключових стандартів сучасного правосуддя, орієнтованого на захист прав і свобод людини. Особлива увага приділяється ролі спеціальної методики «Зеленої кімнати» як ефективного інструменту реалізації цього принципу під час здійснення процесуальних дій за участю дітей. Проаналізовано міжнародні та національні стандарти захисту прав дітей, зокрема положення Конвенції ООН про права дитини, практику Європейського суду з прав людини, а також відповідні норми українського законодавства. Узагальнено наукові підходи до тлумачення принципу найкращих інтересів дитини та визначено його місце у системі засад кримінального процесу. Розкрито сутність, завдання та організаційно-правові особливості функціонування «зелених кімнат» як спеціально облаштованих приміщень, що забезпечують комфортне, безпечне та недискримінаційне середовище для спілкування з дитиною. Охарактеризовано основні методи роботи з дітьми під час опитування, акцентовано увагу на ролі психолога як обов'язкового учасника таких процесуальних дій, а також на значенні використання сучасних технічних засобів фіксації інформації для мінімізації повторної травматизації дитини. Досліджено сучасний стан впровадження методики «Зеленої кімнати» в Україні, виявлено проблеми нормативного регулювання, матеріально-технічного забезпечення та підготовки фахівців. Окреслено перспективні напрями вдосконалення цієї практики, зокрема необхідність уніфікації стандартів, підвищення кваліфікації спеціалістів та розширення мережі таких приміщень. Зроблено висновок про важливість подальшого розвитку методики «Зеленої кімнати» для забезпечення гуманізації кримінального процесу, підвищення ефективності правосуддя та формування системи, дружньої до дитини, що відповідає міжнародним стандартам.