МІЖНАРОДНА ПРАКТИКА У СФЕРІ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ ОБ'ЄКТІВ РОСЛИННОГО СВІТУ - ДРАГАН, О.В.; МИКИТЧИК, О.В.; ФОРОСТЯНИЙ, А.В. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджуються міжнародні стандарти у сфері кримінально-правової охорони об'єктів рослинного світу в умовах посилення глобальних екологічних викликів та збройних конфліктів. Особливу увагу приділено аналізу міжнародно-правових підходів до криміналізації посягань на рослинні ресурси як складову системи захисту довкілля та забезпечення екологічної безпеки. Обґрунтовано, що рослинний світ є ключовим елементом біосфери, який забезпечує стабільність екосистем, кліматичний баланс та продовольчу безпеку держав. В умовах воєнного стану актуальність дослідження суттєво зростає, оскільки збройні конфлікти спричиняють масштабне знищення лісових масивів, деградацію ґрунтів, забруднення територій та довготривалі екологічні наслідки, що мають транскордонний характер. Військові дії в Україні актуалізували питання кваліфікації екологічної шкоди та необхідності удосконалення механізмів кримінально-правового захисту довкілля відповідно до міжнародної практики. У роботі проаналізовано підходи провідних зарубіжних і вітчизняних науковців щодо розвитку міжнародного кримінального права, зокрема, визначення екоциду та відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля. Досліджено роль актів Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи та Європейського Союзу у формуванні міжнародної практики кримінально-правового захисту довкілля, включно з рослинним світом. Окреслено основні тенденції розвитку міжнародного права щодо посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля, зокрема, за знищення природних екосистем та інші форми шкоди рослинним ресурсам. У статті також проаналізовано імплементацію міжнародних екологічних норм у національні правові системи, зокрема, у контексті гармонізації законодавства України з правом Європейського Союзу. Встановлено, що ефективна кримінально-правова охорона об'єктів рослинного світу потребує комплексного підходу, який поєднує превентивні, каральні та відновлювальні механізми правового впливу. Наголошено на необхідності подальшого вдосконалення міжнародно-правових інструментів протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля, посилення міжнародного співробітництва у сфері охорони довкілля та розвитку концепції кримінальної відповідальності за масштабну екологічну шкоду, що загрожує глобальній екологічній безпеці.