Розвиток здоров'язбережувальної компетентності здобувачів освіти в процесі фізичного виховання за умов змішаного навчання - Максим'як, Ярослава Орестівна; Максим'як, Василь Мирославович; Остроушко, Денис Андрійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено особливості формування здоров'язбережувальної компетентності здобувачів освіти засобами фізичної культури в умовах сучасного освітнього середовища, що характеризується активним упровадженням цифрових технологій та змішаних форм навчання. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ризиків зниження рівня фізичної активності молоді, поширенням гіподинамії та необхідністю пошуку ефективних педагогічних механізмів підтримання і зміцнення здоров'я здобувачів освіти. У роботі здійснено аналіз сучасних наукових підходів до трактування сутності та структури здоров'язбережувальної компетентності, визначено роль фізичної культури як важливого педагогічного інструменту формування культури здорового способу життя. Особливу увагу приділено дослідженню можливостей змішаного навчання у процесі фізичного виховання, що передбачає поєднання традиційних форм фізкультурно-оздоровчої діяльності з використанням цифрових освітніх ресурсів, онлайн-платформ, інтерактивних навчальних матеріалів та інструментів моніторингу фізичної активності. Методологічною основою дослідження став аналіз міжнародних статистичних даних та аналітичних матеріалів, що характеризують рівень фізичної активності, освітні умови та соціальні чинники здоров'язбережувальної поведінки здобувачів освіти. Обґрунтовано доцільність використання цифрових освітніх інструментів для підтримки самостійної фізичної активності, розвитку навичок самоконтролю та індивідуалізації освітнього процесу. Запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності формування здоров'язбережувальної компетентності здобувачів освіти шляхом інтеграції фізичної культури з цифровими освітніми технологіями, розширення позааудиторних форм фізкультурно-оздоровчої діяльності та створення здоров'язбережувального освітнього середовища. Отримані результати можуть бути використані викладачами фізичної культури, педагогами та організаторами освітнього процесу для вдосконалення системи фізичного виховання в умовах змішаного навчання.