STEM-освіта: основні методологічні підходи - Мукан, Наталія; Пастернак, Олена; Білик, Богдан; Пастернак, Марія (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз методологічних підходів, що лежать в основі розвитку та реалізації STEM-освіти. Актуальність дослідження зумовлена потребою у цілісному методологічному обґрунтуванні STEM-освіти, яка протягом останніх двох десятиліть набула багатовимірного та міждисциплінарного характеру у вітчизняній і зарубіжній педагогічній науці. Визначено, що системний підхід має фундаментальне значення для подолання предметної фрагментарності та формування системного мислення, необхідного для розв'язання складних глобальних проблем ХХІ століття. Особистісно орієнтований підхід акцентує увагу на унікальних здібностях, інтересах і когнітивних профілях здобувачів освіти, забезпечуючи індивідуалізацію та диференціацію навчання. Діяльнісний підхід обґрунтовує конструювання знань через активну діяльність, що співвідноситься з концепцією «зони найближчого розвитку» Л. Виготського та ідеями досвідного навчання Дж. Дьюї. Проєктний підхід забезпечує автентичність освітнього процесу, інтегруючи всі компоненти STEM та орієнтуючи навчання на створення реального або наближеного до реального продукту. Контекстний підхід надає знанням практичного сенсу, пов'язуючи їх із соціокультурними та технологічними викликами, зокрема проблемами технологічного суверенітету, екологічної безпеки та інноваційного розвитку. Дослідницький (науково-пошуковий) підхід моделює діяльність науковців та інженерів, формуючи в учнів навички критичного мислення, роботи з невизначеністю та проведення наукових експериментів. Узагальнено, що системний, особистісно орієнтований, діяльнісний, проєктний, контекстний та дослідницький підходи утворюють інтегровану та взаємодоповнювальну методологічну систему STEM-освіти. Їх поєднання забезпечує ефективність освітнього процесу, сприяє розвитку наукової грамотності, інженерного мислення та підготовці фахівців, здатних відповідати на сучасні наукові, технологічні й суспільні виклики. Визначено перспективи подальших наукових досліджень.