STEM-освіта: трактування ключових концептів - Пастернак, Олена; Мукан, Наталія; Білик, Богдан (Академічні візії, 2026)
Стаття «STEM-освіта: трактування ключових концептів» присвячена комплексному аналізу та систематизації термінологічно поняттєвого поля STEM освіти як інноваційної освітньої парадигми ХХІ століття. Актуальність дослідження визначається роллю STEM освіти у модернізації освітніх систем, її здатністю відповідати на глобальні соціально економічні та технологічні виклики, а також забезпечувати підготовку конкурентоспроможних фахівців, здатних до критичного мислення, креативності, інноваційності та командної співпраці. Автори підкреслюють, що STEM освіта поєднує інтегративний та прагматичний підходи, які забезпечують органічне поєднання теорії й практики та орієнтацію на потреби сучасного ринку праці. У статті здійснено ґрунтовний огляд наукової літератури, що засвідчує динамічний і міждисциплінарний характер STEM дискурсу, а також окреслює асиметрію між розвиненим зарубіжним та вітчизняним науковим полем. Особливу увагу приділено аналізу ключових компонентів STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), які розглядаються як взаємопов'язані складники інтегрованої освітньої системи. Визначено три рівні інтеграції – дисциплінарний, міждисциплінарний та трансдисциплінарний, що поступово розширюють можливості застосування знань і навичок у навчальному процесі та сприяють формуванню здатності учнів до комплексного розв'язання проблем. Окремо розглянуто похідні концепції – STEAM (інтеграція мистецтва), STREAM (інтеграція мовленнєвої діяльності: читання та письмо), STEMM (інтеграція медицини), які свідчать про динамічність розвитку термінологічного поля та його адаптацію до сучасних освітніх і соціальних викликів. Показано, що STEM освіта не є простою сукупністю дисциплін, а постає як багатовимірний феномен, що поєднує зміст, методологію та педагогічні технології, забезпечуючи формування ключових компетентностей ХХІ століття. Систематизація термінологічно поняттєвого поля STEM освіти є необхідною умовою для концептуальної визначеності, узгодження міжнародних освітніх стандартів та ефективної реалізації освітніх реформ. Представлене дослідження робить внесок у теоретичне осмислення STEM освіти та практичне забезпечення її впровадження, спрямованого на підготовку молоді до успішної професійної діяльності у швидкозмінному середовищі.