Системний підхід до визначення адміністративно-правових форм стратегічного державного управління - Васін, Андрій Юрійович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено поняття та систему адміністративно-правових форм стратегічного державного управління в умовах посилення ролі стратегічного планування, довгострокового прогнозування, забезпечення національної безпеки, післявоєнного відновлення, європейської інтеграції та модернізації державного апарату. Актуальність теми зумовлена тим, що стратегічне управління не зводиться до поточного адміністрування, а передбачає формування довгострокових цілей, визначення пріоритетів розвитку, розроблення стратегічних актів, прогнозів, програм і планів, а також їх моніторинг і реалізацію. Метою статті є комплексне теоретико-правове обґрунтування поняття та системи адміністративно-правових форм стратегічного державного управління, визначення їхньої правової природи, співвідношення з формами державного управління й адміністративно-правового регулювання, а також з'ясування місця стратегічних актів, адміністративних актів, програмних документів та організаційних дій у механізмі стратегічного управління державою. У роботі розкрито доктринальні підходи до розуміння форм державного управління й обґрунтовано, що адміністративно-правові форми стратегічного державного управління доцільно визначати як зовнішньо виражені, юридично або організаційно оформлені дії та рішення уповноважених суб'єктів публічної влади, спрямовані на формування, реалізацію і коригування стратегічних цілей державної політики. Виокремлено правові, неправові та змішані форми, а також нормативні, індивідуальні, програмні, прогнозні, планові, координаційні, контрольні й інформаційно-аналітичні форми. Доведено, що стратегічні акти не можуть ототожнюватися з класичними адміністративними актами, оскільки мають програмно-правову природу та визначають рамки майбутньої правотворчої, адміністративної, бюджетної й організаційної діяльності. Зроблено висновок про необхідність уніфікації понятійного апарату та визначення ієрархії стратегічних документів, що врегульовують питання державного управління в Україні.