Інноваційні стратегії менеджменту вищої освіти в умовах воєнного стану та повоєнної трансформації - Раінчук, Вікторія Анатоліївна; Опачко, Магдалина Василівна (Академічні візії, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано та емпірично верифіковано інноваційні стратегії менеджменту вищої освіти в умовах воєнного стану та повоєнного відновлення України. Мета роботи полягала у теоретико-методологічному обґрунтуванні та практичній розробці інноваційних стратегій менеджменту вищої освіти на основі функціонального розведення дидактичного й виховного менеджменту та емпіричної перевірки ефективності внутрішнього, зовнішнього й просторового контурів управління. Методи. Використано системний і компаративний аналіз нормативної бази, якісний контент-аналіз наукового дискурсу, соціопедагогічний моніторинг та анкетування викладачів, ретроспективний аналіз звітної документації, а також математично-статистичні методи групування, ранжування й інтегрального оцінювання. Результати. Концептуальним підґрунтям дослідження визначено авторську триконтурну модель інституційного менеджменту університету, яка забезпечує матричну координацію його ключових підсистем: внутрішнього контуру (цифровізація та подолання технологічних бар'єрів), зовнішнього контуру (кризове репозиціонування міжнародної діяльності) та просторового контуру (управління ціннісним середовищем). У межах цієї моделі здійснено структуровано-функціональне розведення базових категорій: менеджмент освітнього процесу визначено як родову систему, а дидактичний менеджмент (управління технологізацією та змістом навчання) та виховний менеджмент (управління ціннісно-рефлексивним простором) – як її видові підсистеми. Висновки. На основі аналізу нормативно-правової бази показано необхідність переходу від ієрархічно-контролюючих моделей управління закладами вищої освіти до гнучких стратегій людиноцентризму та академічного партнерства. Доведено доцільність застосування інноваційного підходу до менеджменту освітнього процесу, що інтегрує дидактичний менеджмент (гнучке проєктування програм, цифровізація навчання) та виховний менеджмент (соціокультурна інтеграція, громадянське становлення студентства). Подальші дослідження доцільно спрямувати на моделювання організаційно-економічних механізмів відновлення університетських кампусів та оцінювання якості цифрового освітнього простору в умовах інтеграції генеративного штучного інтелекту.