Педагогічний потенціал Microsoft Teams у формуванні професійних компетентностей майбутніх лікарів - Мігенько, Богдан Орестович; Хлібовська, Оксана Іванівна; Миколенко, Анна Захарівна; Рогальська, Яна Вячеславівна; Горішній, Ігор Мирославович; Стахурська, Ірина Олегівна (Академічні візії, 2026)
У статті розглядаються педагогічні можливості використання Microsoft Teams у професійній підготовці майбутніх лікарів у контексті цифрової трансформації вищої медичної освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростаючим значенням цифрових освітніх технологій в організації дистанційного та змішаного навчального процесу, зокрема в умовах воєнного стану в Україні та пандемії COVID-19. У сучасній медичній освіті цифрові інструменти мають бути достатньо гнучкими, щоб забезпечувати постійну комунікацію, доступ до навчальних матеріалів, взаємодію та формування професійних навичок студентів-медиків та молодих лікарів. Метою дослідження є аналіз наукової літератури та визначення освітніх можливостей формування професійних компетентностей та цифрової грамотності майбутніх медичних працівників за допомогою Microsoft Teams. Методологія була розроблена на основі аналізу наукових публікацій сучасності, опублікованих в електронних базах даних Scopus, Web of Science, PubMed, Google Scholar та ResearchGate на тему цифровізації медичної освіти, технологій дистанційного навчання та використання платформи Microsoft Teams у вищих медичних навчальних закладах. Дослідження показує, що платформа Microsoft Teams є ефективним цифровим навчальним середовищем для синхронного та асинхронного навчання, проведення відеоконференцій, групової роботи, оцінювання, спілкування та доступу до навчальних ресурсів. Розглядається внесок платформи у розвиток навичок клінічного міркування, критичного мислення, командної роботи, професійного спілкування та прийняття рішень під час обговорення клінічних випадків, роботи в окремих кімнатах, виконання спільних завдань та інтерактивних навчальних заходів. Інтеграція Microsoft Teams із сервісами Microsoft 365 розширює можливості для тестування, самостійного навчання, мультимедійних презентацій та управління освітнім контентом. Результати дослідження свідчать, що використання Microsoft Teams позитивно впливає на організацію освітнього процесу та підвищує рівень цифрової компетентності як невід'ємної складової сучасної медичної професії.