ГРОМАДСЬКІ ПОВНОВАЖЕННЯ ЩОДО ПРОТИДІЇ НЕПРАВОМІРНОМУ ЗАВОЛОДІННЮ АКТИВАМИ ТА КОРПОРАТИВНИМИ ПРАВАМИ СУБ'ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Гомонай, Василь Васильович; Бисага, Юрій Михайлович; Джуган, Володимир Васильович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено питання міжнародного та національного (законодавчого та підзаконного) регулювання суспільно-управлінських відносин забезпечення економічної безпеки шляхом участі громадськості у протидії неправомірному заволодінню активами та корпоративними правами суб'єктів господарювання, а також контролю з боку активних представників сучасного громадянського суспільства за діяльністю сукупності суб'єктів публічної адміністрації у царині вказаних вище відносин. Проаналізовано існуючі позиції наукової доктрини щодо впливу рейдерських проявів на стан економічної безпеки. Запропоновано теоретико-правове визначення неправомірного захоплення активів та корпоративних прав суб'єктів господарювання як протиправної діяльності суспільно-економічної дійсності. Результати проведених досліджень вказують на відсутність нормативно-правового закріплення комплексної ролі громадськості в протидії неправомірному заволодінню активами та майном суб'єктів господарювання. Визначено такі конкретні інструменти участі як подання скарг на порушення прав у сфері державної реєстрації, звернення до суду для захисту порушених прав, оскарження реєстраційних дій до Офісу протидії рейдерству, застосування заходів громадського контролю діяльності органів публічної адміністрації, створення атмосфери публічного тиску як реакції на правопорушення. Вказано на особливу роль у досліджуваних відносинах активних представників нинішнього громадянського суспільства та визначено необхідним подальше законодавче забезпечення їх повноважень контролю та впливу на прийняття новітніх рішень, а також здійснення ефективних заходів представниками державної влади у сфері протидії рейдерству. Запропоновано підтримання в цілому проекту Закону України «Про правові та організаційні засади громадського контролю та громадського діалогу в Україні» як акта широкого регулювання громадських повноважень. Вбачається доцільним доповнити його нормами щодо залучення міжнародного досвіду участі представників громадськості протидії незаконному заволодінню активами та корпоративними правами суб'єктів господарювання. Перспективою дослідження у даній царині визначено посилення ролі громадськості на співпрацю з органами публічної влади з урахуванням різних елементів міжнародного правового досвіду забезпечення економічної безпеки.