Особливості здійснення інноваційної діяльності логістичними підприємствах в умовах безпекових викликів - Мойса, Тарас (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає в обґрунтуванні теоретичних засад здійснення інноваційної діяльності логістичними підприємствами в умовах безпекових викликів з урахуванням необхідності підвищення їх адаптивності, стійкості та ефективності функціонування. Об'єктом дослідження є процес інноваційної діяльності логістичних підприємств, що здійснюється під впливом безпекових ризиків, нестабільності зовнішнього середовища та потреби у трансформації логістичних процесів. В статті розкрито особливості здійснення інноваційної діяльності логістичними підприємствами в умовах безпекових викликів. Обґрунтовано, що сучасні логістичні підприємства функціонують у складному зовнішньому середовищі, для якого характерними є нестабільність транспортних маршрутів, зростання ризиків для персоналу і вантажів, порушення ланцюгів постачання, підвищення вартості ресурсів, кіберзагрози та необхідність швидкого реагування на кризові ситуації. Визначено, що за таких умов інноваційна діяльність перестає бути лише інструментом підвищення конкурентоспроможності та постає важливою умовою забезпечення безперервності логістичних операцій. Акцентовано увагу на тому, що інновації в логістиці охоплюють не тільки технологічне оновлення, а й зміну управлінських підходів, розвиток аналітичного планування, впровадження систем моніторингу вантажів, цифрового документообігу, автоматизації складських процесів, гнучкого маршрутного планування та посилення безпекової культури на підприємствах. Встановлено, що ефективна інноваційна діяльність логістичних підприємств має базуватися на поєднанні технологічних, організаційних, фінансових і кадрових складових, оскільки лише комплексний підхід надає можливість своєчасно реагувати на загрози, знижувати операційні втрати та підтримувати стабільність обслуговування клієнтів. На нашу точку зору, особлива значущість досліджуваної теми полягає в тому, що інноваційний розвиток логістичних підприємств у період безпекових викликів формує основу для їх довгострокової стійкості, підвищує якість управлінських рішень і сприяє збереженню ефективності ланцюгів постачання навіть за умов тривалої нестабільності.