Індивідуалізація фізичного виховання як умова підвищення рухової активності студентів - Амізян, Андрій Альбертович; Найда, Анастасія Сергіївна; Походенко, Ірина Федорівна; Самковський, Юрій Леонідович; Шимечко, Андрій Ярославович (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні значення індивідуалізації фізичного виховання як умови підвищення рухової активності студентів та визначенні її впливу на формування мотивації до систематичних занять фізичними вправами. Об'єктом дослідження є процес фізичного виховання студентів у закладах вищої освіти. В статті розглянуто індивідуалізацію фізичного виховання як одну з важливих умов підвищення рухової активності студентів у сучасному освітньому процесі. Обґрунтовано, що традиційна організація занять фізичним вихованням не завжди повною мірою враховує різний рівень фізичної підготовленості, стан здоров'я, мотивацію, інтереси та психоемоційні особливості студентської молоді. Встановлено, що індивідуальний підхід дозволяє адаптувати зміст, інтенсивність і форми фізичних навантажень до реальних можливостей здобувачів освіти, що підвищує безпечність і результативність занять. Особливу увагу приділено ролі мотиваційного чинника, оскільки саме внутрішня зацікавленість студента у власному фізичному розвитку постає важливою передумовою регулярної рухової активності. Розкрито, що індивідуалізація фізичного виховання сприяє подоланню формального ставлення до занять, підвищує рівень особистої відповідальності за здоров'я, допомагає формувати навички самостійного добору фізичних вправ, контролю навантаження та оцінювання власного прогресу. Доведено, що за умов індивідуалізованого підходу фізичне виховання набуває не лише оздоровчого, а й педагогічного, психологічного та соціального значення, оскільки сприяє розвитку витривалості, сили, гнучкості, координації, емоційної стійкості, працездатності та позитивного ставлення до активного способу життя. Зроблено висновок, що індивідуалізація фізичного виховання є перспективним напрямом удосконалення освітнього процесу у закладах вищої освіти та важливою передумовою формування сталої рухової культури студентів.