Аналіз наукових досліджень та інноваційних підходів до забезпечення соціально-екологічної збалансованості розвитку туризму на гірських територіях - Крупа, Оксана Миколаївна (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є наукове обґрунтування теоретичних засад та інноваційних підходів до забезпечення соціально-екологічної збалансованості розвитку туризму на гірських територіях з урахуванням потреб місцевих громад, збереження природного середовища та підвищення якості туристичних послуг. Об'єктом дослідження є процес розвитку туризму на гірських територіях у взаємозв'язку із соціальними, екологічними, економічними та управлінськими чинниками. В статті розкрито теоретичні та прикладні аспекти аналізу наукових досліджень та інноваційних підходів до забезпечення соціально-екологічної збалансованості розвитку туризму на гірських територіях. Обґрунтовано, що гірські території мають значний рекреаційний, природний, культурний і соціально-економічний потенціал, однак водночас характеризуються підвищеною вразливістю до надмірного туристичного навантаження, хаотичної забудови, забруднення, деградації природних ландшафтів і втрати локальної культурної ідентичності. Визначено, що соціально-екологічна збалансованість розвитку туризму передбачає узгодження економічних інтересів туристичного бізнесу, екологічних потреб території та соціальних очікувань місцевих громад. Акцентовано увагу на тому, що ефективний розвиток гірського туризму потребує переходу від кількісної моделі нарощування туристичних потоків до якісної моделі, орієнтованої на збереження природного середовища, підтримку локального підприємництва, участь населення в ухваленні рішень, розвиток екотуризму, агротуризму, гастрономічних маршрутів, освітньо-пізнавальних програм і відповідального туристичного споживання. Окремо розглянуто значення інноваційних підходів, серед яких екологічний моніторинг, просторове планування, розумне управління туристичними потоками, локальні туристичні кластери, зелене підприємництво та рішення на базі застосованих цифрових технологій. Доведено, що поєднання наукового аналізу та інноваційної практики надає можливість сформувати ефективні механізми управління гірськими територіями, зменшити ризики екологічного виснаження, підвищити рівень соціальної відповідальності туристичної діяльності та забезпечити довгострокову привабливість гірських регіонів.