Особливості становлення та розвитку гімнастики, спортивних ігор та «сокільського руху» в Кременчуці в період середини ХІХ–початку ХХ століття - Ширай, Вікторія; Лошицька, Тамара; Хоменко, Ірина; Сорокіна, Світлана; Мумро, Дар'я (Академічні візії, 2026)
У поданій статті на підставі архівних матеріалів Кременчуцького міського краєзнавчого музею викладено основні етапи становлення та розвитку різних видів спорту та спортивного руху в Кременчуці із середини 19 століття до подій 1917 р. Акцентується увага на тому, що перші види спорту локалізувались на базі навчальних закладів ХІХ століття. Зазначено, що гімнастика викладалась в міських училищах з 1872 року і пройшла шлях від становлення та популярності – до заборони. Становлення футболу починалось в технічному залізничному училищі м. Кременчука. Першу успішну команду було створено в 1912 році. В статті розкривається шлях «сокільської гімнастики», яку Міністерство народної освіти у 1912 р. офіційно ввело до навчальних програм, а пізніше визнало такою, яка протирічить комуністичній ідеології. 7 травня 1897 р. в Кременчуці було організовано Товариство сприяння фізичному вихованню дітей, діяльність якого і наразі вважається успішною. Аналіз ситуації та наслідків цих подій для суспільства і внесок у загальний розвиток спорту в Кременчуці і складають зміст цієї статті.