Реалізація методики формування інтегрованих фахових і особистісних компетентностей майбутніх фахівців у сфері технологій та дизайну - Чепелюк, Богдан Миколайович; Пинзеник, Олена Мафтеївна; Козарь, Оксана Петрівна (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні та розробці методики формування інтегрованих фахових і особистісних компетентностей майбутніх фахівців сфери технологій та дизайну на основі реалізації комплексу педагогічних умов. Робота спрямована на розвиток практичних навичок здобувачів, орієнтованих на самостійність, інноваційність та здатність до створення реальних прототипів виробів. Для досягнення мети застововано методи структурно-функціонального моделювання, проєктного навчання, дизайн-мислення, кейс-методи та тьюторський супровід для корекції професійних рішень здобувачів. Основні результати спрямовані на визначення ключових педагогічних умов, серед яких створення інтегрованого проєктно-орієнтованого середовища, забезпечення тьюторської підтримки та активне впровадження цифрових технологій. Обґрунтовано етапність реалізації методики: орієнтаційно-мотиваційний, технологічно-діяльнісний та контрольно-рефлексивний етапи. Доведено ефективність використання спеціалізованого програмного забезпечення та апаратних засобів для формування когнітивного й діяльнісного компонентів компетентності. Встановлено, що інтеграція теоретичних знань із матеріалознавства та дизайну в процесі створення цифрових і реальних прототипів значно підвищує рівень професійної підготовки. Особливу увагу приділено рефлексивно-оцінній діяльності здобувачів як засобу формування стратегій подальшого професійного розвитку. Наукова новизна полягає в уточненні структури інтегрованих компетентностей фахівців з технологій та дизайну та визначенні функцій (моделюючої, інтегрувальної, орієнтаційної) організаційно-дидактичного забезпечення навчального процесу. Вперше комплексно поєднано методи дизайн-мислення та цифрового прототипування як основу для реалізації міждисциплінарних проєктів у вищій школі. Практичне значення дослідження визначається розробкою конкретних методичних рекомендацій та алгоритмів використання інноваційних цифрових інструментів у підготовці майбутніх дизайнерів-технологів. Сформована методика може бути впроваджена в освітній процес закладів вищої освіти для підвищення конкурентоспроможності випускників на сучасному ринку праці.