Економічні наслідки військових дій для функціонування нафтогазових родовищ України - Птащенко, Ліана Олександрівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено економічні наслідки військових дій для функціонування нафтогазових родовищ України в умовах повномасштабної війни. Проаналізовано вплив руйнування об'єктів нафтогазової інфраструктури на обсяги видобутку природного газу та нафти, стабільність функціонування газотранспортної системи, стан підземних сховищ газу та фінансову стійкість підприємств паливно-енергетичного комплексу. Встановлено, що систематичні атаки на газовидобувні промисли, компресорні станції, підземні сховища газу та інші об'єкти критичної інфраструктури призвели до скорочення внутрішнього видобутку газу, посилення залежності від імпортних поставок енергоресурсів та зростання навантаження на державний бюджет. Досліджено динаміку зміни обсягів видобутку природного газу й нафти у 2019–2025 роках, визначено ключові фактори зниження виробничої активності приватних і державних видобувних компаній. Окрему увагу приділено проблемам функціонування підземних сховищ газу, структурі імпорту природного газу з країн Європейського Союзу та особливостям використання режиму «митного складу» в умовах енергетичної кризи. Проаналізовано трансформацію податкової політики у сфері надрокористування, зокрема механізми диференціації рентних ставок залежно від глибини покладів та ринкової ціни природного газу. Визначено, що нестабільність фіскального регулювання, анулювання спеціальних дозволів на користування надрами та зупинення діяльності окремих видобувних підприємств негативно вплинули на інвестиційну активність, фінансове планування та довгострокову економічну стійкість галузі. Досліджено екологічні наслідки руйнування об'єктів нафтогазового комплексу, зокрема викиди токсичних речовин, деградацію природних екосистем, забруднення ґрунтів і водних ресурсів та формування довгострокових кліматичних ризиків. Обґрунтовано необхідність модернізації нафтогазової інфраструктури, диверсифікації джерел енергопостачання, активізації міжнародної фінансової підтримки та впровадження механізмів підвищення енергетичної й економічної стійкості держави в умовах воєнних загроз.