Розуміння потреб сторін як основа ефективної медіації у сімейних конфліктах - Веселовська, Наталія Олександрівна (Академічні візії, 2023)
У статті досліджується роль медіації у врегулюванні сімейних конфліктів та обґрунтовується значення розуміння потреб сторін як ключового чинника ефективного вирішення спорів. Показано, що сімейні конфлікти мають комплексний характер і поєднують правові, психологічні, соціальні та емоційні аспекти, що ускладнює їх вирішення виключно юридичними засобами. У цьому контексті медіація розглядається як позасудова процедура врегулювання конфліктів, спрямована не лише на досягнення формальної домовленості між сторонами, але й на відновлення комунікації, взаєморозуміння та довіри між учасниками сімейних відносин. Особливу увагу приділено значенню виявлення та усвідомлення справжніх інтересів, цінностей і потреб сторін у процесі медіації. Доведено, що ефективність медіації значною мірою залежить від здатності сторін усвідомити власні очікування та почути позицію іншої сторони. У статті також проаналізовано основні стратегії поведінки у конфліктних ситуаціях, зокрема уникнення, пристосування, конкуренцію, компроміс і співпрацю, та обґрунтовано переваги співпраці як найбільш конструктивної стратегії вирішення сімейних конфліктів. Окремо розглянуто превентивний потенціал медіації у сімейних відносинах, який полягає у можливості застосування медіаційних процедур ще до виникнення гострої конфліктної ситуації. Наголошено, що медіація сприяє формуванню більш усвідомленої комунікації між членами сім'ї та дозволяє знаходити рішення, які враховують інтереси кожної сторони та зберігають людський вимір сімейних відносин.